Perler til skolestart
Herhjemme har vi en skolestarter, der er ret glad for både bogstaver og tal. Så vi har lavet alfabetet og tallene om til perlemønstre, der fylder én perleplade pr. bogstav. Det er dejligt overskueligt. Ekstra bonus er, at vi får styr på alle bogstaverne undervejs -både de store og de små.
Perler er gode både til leg og til læring
Perler er virkelig gode til skolestarteren og de store børnehavebørn, der skal kunne sidde stille og koncentrere sig i lidt længere tid af gangen. Det styrker finmotorikken og hvis perlerne lægges efter mønstre, skal der også gang i matematikken.
Og så har jeg hørt en læsevejleder sige, at børn, der lægger perleplader (Godt nok med højre hånd(!)), har nemmere ved at lære at læse. Den vil jeg dog lade står udokumenteret hen her, men hvis det skulle være rigtigt, så er det jo ikke så skidt endda:-)
Spejlvendte eller retvendte mønstre
Mønstrene findes både med retvendte og spejlvendte bogstaver og tal. Nogle børn lærer bedst, når de kan røre og føle, og perlebogstaver og -tal er derfor en rigtig god måde at lære bogstaverne at kende på. Derfor vil jeg anbefale, at børn laver mønstrene efter de retvendte bogstaver.
Hvis man hellere vil stryge bogstaverne fra bagsiden, så kan man forsigtigt lægge en tom perleplade oven på det ustrøgne bogstav og vende pladerne om. Så kan man fjerne den øverste plade og bogstavet er nu spejlvendt og kan stryges fra bagsiden.
Mønstre og vejledning:
Alle bogstaver og tal laves på én kvadratisk plade.
Vi har valgt at lave vokalerne røde og konsonanterne blå, så udover Sort (Hama 18) og Hvid (Hama 01), så har vi brugt Rød (Hama 05), Julerød (Hama 22), Blå (Hama 08) og Lys blå (Hama 09). I laver selvfølgelig bogstaverne i de farver, I selv synes.
Til tallene har vi brugt Grøn (Hama 10) og lysegrøn (Hama 11).
Opdatering 16.03.2020: Nederst i dette opslag er nu tilføjet mønster til lille w og &.
Store bogstaver – retvendte
Små bogstaver – retvendte
Tal – retvendte
Vær opmærksom på, at der er to forskellige nitaller;-)
Spejlvendte mønstre
Var är lilla w?
Hej Sara
Der er ikke et lille w – det har jeg glemt! Det kommer sig nok af, at alfabetet blev lavet sammen med min søn, da han skullelære alfabetet inden han skulle i skole, og det er bare ikke ret tit, at lille w bruges på dansk. Stort W bruges til gengæld ofte i navne, så det har jeg åbenbart ikke glemt… Beklager.
Hvis du blot sætter et ben mere på det lille v, så tænker jeg du har et fint dobbelt w:)